post-title Recension av hårborttagningstekniker – hur jämför sig IPL? https://www.novello.se/wp-content/uploads/2018/09/Blogg-permanent-harborttagning2.jpg August 23, 2018 yes no Posted by
Categories:
Recension av hårborttagningstekniker – hur jämför sig IPL?
20 visitors
Posted by
Categories:

Recension av hårborttagningstekniker – hur jämför sig IPL?

Vi påstår ofta att IPL ger mest värde för pengarna, är mindre smärtsamt, har mer långvariga resultat och är det mest effektiva sättet att ta bort hår på… så denna månad ska vi recensera hur metoden jämför sig med andra tekniker.

Rakning
På plussidan så är rakning snabbt och kan göras hemma med billig utrustning. Men eftersom hårstråna skärs av i hudnivå så växer de snabbt ut igen. Detta betyder att du måste raka dig ofta och regelbundet, och håret som växer ut igen kan leda till smärtsamma inåtväxande strån.

Plockning
Att plocka bort hårstrån med pincett är smärtsamt men ett bra alternativ om du bara vill ta bort några få hårstrån åt gången – att försöka rycka loss hår i ett stort område är tidskrävande och kan leda till inåtväxande strån eller ärrbildning.

Hårborttagningskrämer
Hårborttagningskrämer använder kemikalier för att lösa upp hårskaftet. Dessa finns att köpa på apotek och kan användas enkelt hemma. De är inte smärtsamma men är tidskrävande – och luktar mycket! Du måste även följa instruktionerna noggrant och köpa korrekt produkt för området som du ska behandla (de är inte alla samma). Var uppmärksam på att det kan vara skadligt för huden att ha krämen på för länge.

Gängning
Gängning (”threading”) är en asiatisk teknik som används för att dra ut hårstrån med hjälp av en tråd som fångar upp hår när den rullas över huden. Detta är inte en teknik som du kan utföra själv utan du måste få en utbildad person att göra det – det går ganska snabbt men är smärtsamt på kort sikt.

Vaxning
Du kan använda hemmakitt eller besöka en salong för att bli vaxad – oavsett så är det kletigt och smärtsamt. Varmt vax läggs på huden så att hårstråna fastnar i den och sedan slits ut när vaxet tas bort. En del hår blir ofta kvar eftersom de går av.

Epilatorer
Epilatorer är små elektroniska enheter som du kan använda hemma och som är utrustade med roterande metallblad som lyfter upp och tar bort hårstrån från roten. Ett plus är att resultaten ofta står sig i runt sex månader, men maskinerna är dyra och många upplever processen som det mest smärtsamma av alla alternativen.

Laser
Hårborttagning med laser tar bort oönskat hår genom att utsätta det för pulserande laserljus som förstör hårets follikel. Det är en långvarande metod men samtidigt dyr och den kan vara smärtsam. Den fungerar även bäst på mörkt hår.

IPL
IPL fungerar på ett liknande sätt som laser, men istället för att bara använda en våglängd på ljuset (enfärgad) så är IPL flerfärgad och genererar ett brett spektrum av ljus. Detta möjliggör att ett bredare utbud av hud- och hårfärger kan behandlas, och det är ofta en snabbare metod än laser. IPL kan behandla större områden samtidigt så att områden som ben och ryggen kan behandlas på bråkdelen av den tid som det tar med vanlig laser.
Även om det finns hemmakitt så är de dyra och kräver extrem försiktighet vid användning, och de är inte lika effektiva som vår utrustning eller annan professionell utrustning. No+Vellos center arbetar med toppmoderna ”Intense Pulsed Light”-system för att kunna säkra bästa möjliga resultat från allra första behandlingen.

Andra fördelar med IPL inkluderar:
• Möjligheten att behandla ett bredare utbud av hudfärger än många andra lasertyper
• IPL hårborttagning kan vara mer kostnadseffektivt
• IPL rapporteras av många patienter vara mindre smärtsamt än laserhårborttagning (ingen anestesi krävs)
• Det finns mindre risk för hudskador från IPL-behandlingar än laserbehandlingar
• IPL fungerar bra på stora områden där hår ska tas bort