post-title Allt om Rosacea https://www.novello.se/wp-content/uploads/2018/12/rosacea.jpg December 9, 2018 yes no Posted by
Categories:
Allt om Rosacea
10 visitors
Posted by
Categories:

Allt om Rosacea

Rosacea är ett kroniskt men behandlingsbart tillstånd som huvudsakligen påverkar ansiktet och ofta karaktäriseras av rodnader eller rödhet. Även om rosacea kan ha utvecklats på många sätt och i olika åldrar så visar patientundersökningar att tillståndet typiskt börjar efter 30 som rodnader eller röda fläckar på kinderna, näsan, hakan eller i pannan, och som kan komma och gå. Studier visar att rödheten med tiden tenderar att bli hårdare och mer envis, och att synliga blodkärl kan dyka upp. Om tillståndet inte behandlas kan inflammatoriska bulor och finnar ofta uppstå, och i allvarliga fall – särskilt hos män – kan näsan svälla och bli ojämn till följd av överblivna vävnader. I så många som 50 procent av fallen påverkas även ögonen som känns irriterande och kan rinna eller se blodsprängda ut.

Även om rosacea kan påverka alla segment av befolkningen och alla olika typer av hud så tenderar individer med väldigt ljus hy att bli rödare och anses vara mer i riskzonen. Tillståndet är vanligare hos kvinnor än hos män, men tenderar att vara mer allvarliga hos män. Det finns även bevis på att rosacea är ärftligt och att det kan vara vanligare bland personer från norra eller östra Europa.

Rosacea behandling

Rosacea behandling by No+Vello – Boka tid

I undersökningar från “National Rosacea Society” (NRS) har det visat sig att nästan 90 procent av alla rosacea-patienter har sagt att tillståndet har sänkt deras självförtroende eller självkänsla, och 41 procent har rapporterat att det har resulterat i att de har undvikit kontakt med andra eller ställt in sociala evenemang. Bland de med allvarlig rosacea har nästan 88 procent sagt att tillståndet har påverkat dem i deras yrkesliv, och nästan 51 procent sa att de till och med har stannat hemma från jobbet på grund av tillståndet. De goda nyheterna är att över 70 procent har rapporterat att medicinsk behandling har förbättrat deras känslostadie och sociala välmående.

Även om anledningen till rosacea är okänd och det inte finns något botemedel så är kunskapen om symptomen så pass framgången att de effektivt kan kontrolleras med medicinsk terapi, hudvård och livsstilsändringar. Individer som misstänker att de har rosacea uppmanas söka upp en dermatolog eller annan kvalificerad läkare för diagnos och lämplig behandling – innan tillståndet blir så allvarligt att det påverkar ens vardag.

Vad ska jag hålla utkik efter?

Rosacea kan variera stort mellan olika individer och i de flesta fall är det några snarare än alla symptomen som dyker upp. Enligt en konsensuskommittee och granskningspanel med 28 medicinska experter från hela världen så kräver en diagnos åtminstone ett eller två stora tydliga tecken på rosacea.1 Olika sekundära symptom kan även utveckla sig men diagnostiseras inte.

Diagnostiska tecken på Rosacea

Närvaron av ett eller flera av symptom är ett tecken på rosacea.

 • Ihållande rodnad
  Ihållande rodnad i ansiktet är det vanligaste individuella tecknet på rosacea och kan likna en solbränna som inte försvinner.
 • Tjockare hud
  Huden kan tjockna och förstoras till följd av överbliven vävnad, mest vanligt på näsan (vilket kallas ”rhinophyma”). Detta tillstånd är mindre vanligt men kan leda till vanställdhet i ansiktet och i allvarliga fall att det blir svårt att andas genom näsan.

Stora tecken på rosacea

Om minst två av dessa symptom uppstår kan rosacea diagnostiseras.

 • Tillfällig rodnad
  Många personer med rosacea har en historia av frekventa rodnader. Denna rödhet i ansiktet kan uppstå i kombination med en känsla av hetta, värme eller att det bränns, som kommer och går och som ofta är ett tidigt tecken på tillståndet.
 • Finnar
  Små röda solida bulor eller finnar uppstår ofta. Medan dessa kan likna akne så är pormaskar frånvarande och en brännande eller stickande känsla kan uppstå.
 • Synliga blodkärl
  Många personer med rosacea har synliga små blodkärl som kallas telangiektasi och ofta uppstår på kinderna, näsbenet och andra delar av ansiktet.
 • Ögonirritation
  Många rosacea-patienter upplever irritation i ögonen och ögonen kan vara vattniga eller blodsprängda, ett tillstånd som även kallas okulär rosacea. Ögonlocken kan även bli röda och svullna, och vagel i ögat är vanligt. Skorpor kan även bildas runt ögonlocken eller ögonfransarna, och patienter kan se blodkärl runt ögonlocken. Allvarliga fall kan leda till skador på hornhinnan och nedsatt syn om medicinsk hjälp inte fås.

Sekundära tecken och symptom

Dessa kan dyka upp i kombination med en eller flera av de diagnostiska eller stora tecknen och symptomen.

 • Brännande eller stickande känsla
  En brännande eller stickande känsla kan ofta upplevas i ansiktet. Klåda eller en åtstramad känsla kan även utvecklas.
 • Svullnader
  Svullnader i ansiktet, som kallas ödem, kan uppstå i kombination med andra tecken på rosacea, eller fristående. Upphöjda röda fläckar kan uppstå utan förändringar i den kringliggande huden.
 • Torrhet
  Huden i de centrala delarna av ansiktet kan vara ojämn och verka fjällig trots att vissa patienter klagar på oljig hy.

I ovanliga fall kan tecken på rosacea även spridas utanför ansiktet, oftast i nacken, på bröstet, hjässan och öronen.

*** Rosacea behandlingBehandlingarna utförs var tredje (3) vecka och 6 behandlingar rekommenderas. Rosacea behandling tar cirka 20-30 minuter och kostar 699 kr per behandling. Slutresultatet är hälsosam hud i ansiktet med reducerad telangiektasi och lindrad rodnad samt förbättrad livskvalitet och självförtroende.***

*** Visste du att No+Vellos salonger stödjs av läkare och medicinsk personal? Det är helt självklart! Din säkerhet och belåtenhet är vår högsta prioritet! No+Vellos personal är välutbildad och vänlig. Din hy är i professionella händer. Utöver att ge våra kunder fantastiska resultat så ger vi dem även en underbar upplevelse under behandlingarna. ***

Boka tid Rosacea behandling